perjantai 28. kesäkuuta 2013

Mansikkaruudut valkosuklaalla




Takana vauhdikas PowerPark-päivä koko perheen voimin.
Hauskaa oli, mutta nyt on tämän kesän annos elimistön kokonaisvaltaista vatkausta ja höykytystä saatu, kiitos vaan. 
Helpommalla varmaan pääsis jos tunnustais olevansa nössö.
Mutta kun luonto ei anna periks, huomaa killuvansa 30 metrin korkeudessa pää alaspäin. Tai mikä vielä pahempaa, pyörivänsä mustekalan lonkerossa loputtomalta tuntuvan ajan. Örkh.
Pyöriminen ei enää tämän ikäselle ihmiselle sovi? Aivan karmea olo pitkän aikaa jälkeen päin.

Kotimatkalla sain kyllä hyvät naurut takapenkkiläisiä kuunnellessani.
Söivät nimittäin karkkikaupan antimia ja Jere kalasti karkkiputkelostaan vihreässä limassa lilluvia ruumiinosia todeten: "Söin äskön erityisen herkulliset aivot." Sitä seuras pohdinta moisen teon laillisuudesta.
Oli muuten oksettavan näkönen setti namuja, hyi!

Mutta nyt on rauha maassa ja (ehkä) saan maatua tähän koneelle ilman suurempia keskeytyksiä tai taustalla kaikuvia taisteluja.Useampi resepti odottaa päätymistään virtuaaliseen muistikirjaani, miten tämä koneelle rauhottuminen voikaan olla näin hankalaa...

Joka tapauksessa, tätä piirakkaa tein jo hyvän aikaa sitten.
Pakastemansikoista,kun niitä vielä oli.
Hyvää tuli niilläkin, tuoreilla varmasti vielä parempaa.


5dl mansikoita
3 munaa
3dl sokeria
100g voita
1½dl maitoa
4½dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta

100-130g valkosuklaata rouheena

Puhdista mansikat ja leikkaa ne paloiksi.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sulata voi ja lisää siihen maito. Sekoita seos muna-sokeri vaahtoon.
Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään.
Kääntele jauhoseos muun taikinan joukkoon.

Paista uunipannulla leivinpaperin päällä uunin alatasolla n. 25-30 minuuttia.
Ota piirakka ulos uunista ja ripottele rouhittu suklaa päälle.
Paista vielä 5 minuuttia.




Kaunista ja rentouttavaa viikonloppua kaikille täällä piipahtaneille!




torstai 20. kesäkuuta 2013

Lakritsimuffinssit


Mun isällä on tapana sanoa, että viisaus ei oo yhen ihmisen päässä, vaan se on levällään pitkin kyliä.
Nyt tähän vois lisätä, että sitä löytyy myös facebookista. :)
Oon aikani ettiny vanilja- ja lakritsijauheita. 
Nettikaupasta en oo saanu aikaseks tilata ja onhan ne postikulut aika kovat monissa puljuissa, tuote paaljon halvempi kuin postitus. 
Mutta kun naamakirjassa kyselin, mistähän moisia löytäisin, vastaus tuli melkeen saman tien.
Ja, ylläripylläri, kumpiakin löytyi muutaman kilometrin päästä. 
Lakritsijauhe Prismasta (oon kai tullu sokeaks kun en oo ite huomannu) ja vaniljajauhe Citymarketista.
Vaniljaa joutui kyllä kysyä, avulias setä sen sitten etsi jostain varastojen uumenista. Hyllystä sitä ei löytynyt, vaikka vaniljasokereita oli useampaa laatua tarjolla.

Ei muuta kuin testaamaan....

3 munaa
2½dl sokeria
1rkl lakritsijauhetta
100g voita
1dl maitoa
2tl leivinjauhetta
3½dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
50g voita, huoneenlämpöisenä
3½dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
3tl lakritsajauhetta
100g tuorejuustoa

Vatkaa munat, sokeri ja lakritsajauhe ilmavaksi vaahdoksi.
Sulata voi ja sekoita se maidon joukkoon. Kaada seos muna-sokerivaahtoon.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita.

Kaada taikina muffinssivuokiin (mielellään muffinssipannulle).
Anna taikinan seistä vuoissa n.5 min.

Paista 175 asteessa n. 15-16 minuuttia.
Nosta muffinssit pois muffinssipannun koloista, anna jäähtyä ritilän päällä.

Kuorrutus:
Vatkaa kaikki ainekset yhteen. Pursota muffinssien päälle.



Tuo lakritsijauhe maistui yllättävän vähän muffinsseissa, ne oli melko vaisun makuisia.
Kuorrutuksen kanssa piti vähän soveltaa, ohjeesta poiketen.
Huomasin nimittäin että tomusokeria ei ollut tarpeeksi...
Joten näiden kuorrutus on kermavaahdosta, tuorejuustosta, lakritsijauheesta, vaniljasokerista, sokerista ja tomusokerin jämistä. 
Ja koska näihin tupsautin reippaalla kädellä lakritsijauhetta, kuorrutteen maku kompensoi sopivasti muffinssien neutraalia makua.


tiistai 18. kesäkuuta 2013

Suklainen raakakakku


Nyt on murrettu omia ennnakkoluulojakin.
Raakaravinto on sanana herättänyt mielikuvia porkkanaraasteesata, tolkuttomasta määrästä ituja, yms tylsästä eväästä.
Kuinka niin oon rajoittunu?
Sitten lukaisin jutun raakaleivonnaisista, ja innostuin kokeilemaan.
Varsinkin kun eräs läheinen yrittää löytää vatsalleen sopivaa ruokavaliota, jossa saisi joskus syödä jotain hyvääkin. Aattelin että tätä pitää ehottomasti testata kun on innokas koekaniinikin..
Itse asiassa niitä oli useampikin, tarjosin kakkua Jeren synttäreillä. 

Raakakakut siis valmistetaan mahdollisimman vähän käsitellyistä luonnon raaka-aineista.
Nimestäkin voi päätellä, että tähän touhuun ei tarvita uunia. :)
Sokerin, viljojen ja maitotuotteiden sijaan kakuissa käytetään esim. liotettuja pähkinöitä, hunajaa, kuivahedelmiä, tuoreita marjoja ja hedelmiä, vaniljaa ja eksoottisia superruokia.

Sen verran sanon paakelsin aineksista että johan tuloo kalliiks terveellinen herkuttelu!
Esim tuo Lucuma-jauhe maksoi luontaistuotekaupassa 19,90€ 300g pussi.(Tietenkään tarjolla ei ollu pienempää pussia, joten nyt mulla on kaapissa lucumaa...täytyy siis ettiä lisää ohjeita johon sitä tungetaan.
Olisko kellään ideoita?)
Kookosöljytörppö melkeen kympin, raakakaakao n. 7€, psyllium ei ollu kallista, mutta kerralla menee koko purkillinen. Himalajan vuorisuola en jaksanu edes kaupasta ettiä. Sai tavallinen kelvata. Onko niissä isokin ero? On muuten työlästä kun juuri mitään ainesta ei oo valmiina kaapissa, osasta en ensin ees tienny mistä ettiä.
Lucuma oli aivan uus tuttavuus. Kyseinen jauhe siis Lucuma-hedelmästä, joka on kuivattu ja jauhettu.
Jauheen pitäisi tuoda jälkiruokiin toffeen ja kinuskin makua. Perussa lucuma on kuulemma suosituin jäätelömaku.
Täytyy jatkaa testauksia, en tässä yhteydessä löytäny noita luvattuja makuja. Toki syy voi olla tottumattomissa makuhermoissa.

Sitä kyllä jäin miettimään, että kun puhutaan miten terveellistä tälläinen on... niin hiilijalanjälkeä ei kyllä oo aateltu.Vettä ja hunajaa lukuunottamatta kaikki aineet on kotoisin jostain kaukaa, lucuma ja kaakao Perusta.

Kakkua tehdessä maistoin sekä pohjaa että täytettä ja kumpikin maistui aivan kaamealle.
(Ilmeiseti oon liikaa maitosuklaaihmisiä, siksi raakakaakao maistui aika vahvalta.)
Mietin jo tosissani, voiko tätä kellekään tarjota, vai yritänkö myrkyttää omenapuita syövät jättirusakot moisella töhnällä.
Onneks kuitenkin pökkäsin kakun pakastimeen ja tarjosin vieraille.
Jaottelu meni niin, että ihmiset jotka muutenkin tykkää tummasta suklaasta tai ovat tottuneet raakakaakaon makuun, tykkäsivät tosi kovasti.
Kun taas toisilla maistaminen aiheutti hilpeitä naamanväänteitä (jotka valitettavasti jäi kuvaamatta)ja loppu meni roskiin. :)
Kiitos ennakkoluulottomille maistajille!



Pohjalle kookoslastuja. (En laittanut..)

Kakku:
300g pehmeitä taateleita
4 banaania
1 punainen omena
1dl raakakaakaojauhetta
1dl psylliumjauhetta
½dl lucuma-jauhetta

Kuorrute:
200g kookosöljyä
2 dl lämmintä vettä
2dl hunajaa
1dl raakakaakaojauhetta
(ripaus Himalajan vuorisuolaa)

Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk 22cm) Jotta kakku on helpompi siirtää tarjoiluastialle.
Peitä vuoan pohja kookoslastuilla.

Poista taateleista kivet ja soseuta hedelmät sileäksi seokseksi.
Lisää jauheet ja psylliumkuitu seokseen. Sekoita huolellisesti.
Maista. lisää tarvittaessa mausteita oman maun mukaisesti.
Levitä taikina irtopohjavuokaan.

Sekoita täytteen aineet esim tehosekoittimessa sileäksi seokseksi.
Kookosöljy muuttu nestemäiseksi n. 25 asteessa, joten käytä lämmintä vettä jotta saat tasaisen seoksen.
 Kaada täyte kakun päälle.

Laita kakkupohja pakastimeen vähintään 20 minuutiksi.
Kakku on valmis, kun kuorrute on jähmettynyt.
(Mun kakku oli pakastimessa pari päivää ootellen aikaansa.)

Ohje ja tiedot aiheesta Leivotaan-lehdestä. Reseptin kehittelijänä Maria Lönnqvist.


lauantai 15. kesäkuuta 2013

Känkkispäivän Rustiikit sämpylät


Onko kellekkään tuttu juttu Känkkiksen valloittama päivä?
Kaikkia nyppii joku asia, kersat tekee parhaansa ärsyttääkseen toisiaan maksimimäärän mikä tietenkin johtaa sekä sanallisiin että fyysisiin tappeluihin.
 Mikään ei kelpaa kellekään ja tietenkin ruokakin on aivan sairaan pahaa?
Niin ja tietenkin muutama normi kaatuminen, yms joka aiheuttaa tuskia...
Kaiken hyvän lisäks omakin pinna on jostain mystisestä syystä niin tiukalla että tuntuu ettei veri kierrä aivoissa ollenkaan.
Meillä on tänään ollu tällänen ihanuus. Tosin mies ei oo kiukkutuulella, onneks. 
Se vei meidät Piikkiin syömään, mikä ehkä vähän vähens v******ta. 
Siellä ei ainakaan ollu pahaa ruokaa....

Tässä vaiheessa iltaa voi olla jo onnellinen ja toivoa että huomenna noustais sillä oikealla jalalla, kumpi se nyt sitten onkaan.
 Mutta silti on jotenkin pettynyt itseensä äitinä, kun mikään kirjoista imuroitu kasvatuskikkakaan ei tänään oo toiminu. Positiivinen ajattelu pelastaa monesti, mutta miljoonannen "Äitiiiii..." (valittavalla äänensävyllä) alkaneen huudon jälkeen positiivisuuttakin saa ettiä jostain nokkosten seasta.
Toisaalta, elämäähän tämä on. Aina ei vaan oo kivaa.
Esikoinen kysyikin että millon se kesä tuloo takasi, tylsää kun kesällä on kylmä. Kai siinäkin on jo syytä kiukutella...
Kaiken harmituksen vastapainoksi samainen kullanmuru ylipuhui mut lähtemään kirpparille josta tehtiin hyviä löytöjä. Ja pojalle kirjoja tulevaa Lapin reissua ajatellen. 12h istuminen vaatii aikas monta kirjaa kaveriks...
Joten, ehkä tämä ei ihan paska päivä ollutkaan, tarkemmin aateltuna.
 

Mutta tämän arkisen angstin kaveriksi sopii hyvin sämpyläresepti.
Sämpylät kun on mun mielestä positiivisella tavalla arkisia leipomuksia.
Helppoja, tylsän näköisiä, mutta terveellisiä ja ennen kaikkea herkullisia!


1½dl ruisrouhetta
1½dl vettä
15g hiivaa
4dl vettä
1dl jogurttia
2tl suolaa
1rkl tummaa siirappia
3/4dl auringonkukansiemeniä
3/4dl seesaminsiemeniä
½dl pellavansiemeniä
2½dl grahamjauhoja
4½dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna

Illalla: Kaada 1½dl kiehuvaa vettä ruisrouheen päälle, anna liota 10 min.
Murenna hiiva kulhoon ja liota veden (4dl) ja jogurtin joukkoon.
Lisää suola ja siirappi.
SEkoita loput aineen, ruisrouheseos mukaan luettuna, puuromaisen paksuksi taikinaksi.
Peitä taikina ja laita yöksi jääkaappiin.

Aamulla: Ota taikina jääkaapista, kaada jauhotetulle alustalle.
Jaa taikina paloiksi.
Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle.
Anna kohota n.1h leivinliinan alla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen

Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla.
Kypsennä uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.




P.S. Tajusin sitten, että eri murrealueelta olevien korvaan tuo ilmaisu "kersa" voi tuntua kamalalta.
Selvyyden vuoksi suomennan, että meillä päin se on ihan normi käyttösana lapsesta. Ei sisällä negatiivista latausta. :)

perjantai 14. kesäkuuta 2013

StarWars-kakku







Sisko halusi kakun, jonka lupasin tehdä. 
Hän hankki haluamansa kuvan, sekä hauskan kynttilän pidikeineen Leipurin putiikista Lapualta.
Alkuperäinen suunnitelma oli laittaa reunoille ja kuvan ympärille musta marsipaani ja valkoiset tähdet mutta koska pienen kunnan kaupoista ei marsipaania löytynyt, tyydyttiin sitten kermaan.
Mua jäi vähän harmittamaan, mutta aina ei voi voittaa. 
Ainakin kakku teki kauppansa ja sisko oli tyytyväinen.
Tai sitten ei vaan kehannu nurista. 


Pohja taas kerran tämä:

 7 munaa
2½dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovaisesti ja kaada voideltuun vuokaan jossa on pohjalla leivinpaperin pala.
 
Paista 175 asteessa alimmalla tasolla 40-50 minuuttia.



Täytteenä toiveesta 
sipaus lemon curdia,
banaanisiivuja,
toisessa välissä vaniljavanukasmössö ja toisessa suklaavanukasmössö.
Kostutus Juissin Sitruuna-lime mehulla.

Kakku halkaisijaltaan 26cm, täyte riitti ihan ok, mutta mun makuuni sitä olis saanut olla vähän enemmänkin. Seuraavalla kerralla lisäisin toisenkin vanukaspurkin per väli.
Täytteisiin haettu ideaa Kinuskikissalta.

Vaniljamössö:
2 dl kermaa
1-2 prk (á 120g) vaniljavanukasta
½ dl vaniljakastikejauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vanukas ja vaniljakastikejauhe.Sekoita.
Anna olla jääkaapissa n. 10 min ennen käyttöä.




Suklaamössö:
2dl kermaa
1-2prk (á 120g) suklaavanukasta
½dl suklaamoussejauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vanukas ja suklaamoussejauhe.Sekoita.
Anna olla jääkaapissa n. 10 min ennen käyttöä.



torstai 13. kesäkuuta 2013

Kilpa-ajo, Angry Birds-kakku


Alkukuusta meillä vietettiin Jeren 9v synttäreitä.
Poika oli itse ideoinut ja tehnyt koristeet kakun päälle. Mun tehtäväkseni jäi kakkupohja, täyttö, kermareunat ja marsipaanista nurmikko& tie kakun päälle. 
Kuvaaminenkin jäi Jeren työksi.

 
Kakkupohja tutulla ohjeella 26 cm:n irtopohjavuokaan.
7 munaa
2½dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovaisesti ja kaada voideltuun vuokaan jossa on pohjalla leivinpaperin pala.
 
Paista 175 asteessa alimmalla tasolla 40-50 minuuttia.




Possu ja lintu (jonka nokka putosi koristeluvaiheessa) ajavat kilpaa munia täynnä olevan pesän luo.



Yleisönä lisää lintuja.


Täytteenä hillo+kermavaahto+sulatettu valkosuklaa/maitosuklaa+ mariannemurskaa ja mansikoita.





Tässä Jeren mukaan uusi hahmo, Hilpeä Tipu. Hieman ulkonevat silmät, sanoisin...